Att blanda egen färg

När jag hyrde hus på Augustenborg lärde jag mig hur en vattenklosett fungerade. Mer nödvändigt än ont. Jag lärde mig också hur ’ingen kredit’ fungerade. Hur enahanda kost kan vara. Whisky och spaghetti liksom. Men också vilken fristad biblioteken är. Hur nödvändigt det är att ha gratis tillgång till litteratur. Eller ja, gratis är det inte – det är mer komplext än så, men för användaren av biblioteken handlar det om en marginell del av eventuell skatteinbetalning. Och det märks liksom inte. Inte i jämförelse med vad det ständigt kostar att hålla banker och andra kommersiella aktörer på fötterna. Jag läste. Nu köper jag hellre böckerna jag vill läsa och det har kanske med uppkomsten av de oändligt välsorterade mellanledsnätbokhandlarna att göra. För till stor del handlar läsandet av litteratur om tillgång. Och med att min ekonomi är lite bättre än när jag levde på försörjningsstöd. Det där slog mig, det med vattenklosetten, när jag satt på köksgolvet precis och bytte en avloppsslang. Det är mycket saker en lär sig att göra när ansvaret ligger i ens egna händer. Och nu liksom hyr vi huset av banken. Och jag läser en lärarutbildning och lyssnar på maskiner som låter.

Say something!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.